MUMS FILIBABBA!


Igår gjorde vi ugnsbakad kronärtskocka. Så gott tillbehör eller som snacks. Nyttigt dessutom. Testa ni också!
Ugnsbakad kronärtskocka
4 st hela kronärtskockor, färska kryddor t.ex: rosmarin, oregano, vitlök, timjaN, ½ ekologisk citron, olivolja, 1knippa(or) ekologisk sparris (valfritt)
1. Sätt ugnen på 180°. Skölj kronärtskockorna och halvera dem på längden. Lägg i en bakpapperklädd ugnsform.
2. Strö över kryddor och ringla på olja. Baka i ugn tills bladen börjar släppa, det tar någon timme.
3. När skockorna är nästan klara, lägg till sparrisen i formen, vänd runt i citronoljan och låt den bakas med i ett par minuter.
4. Servera antingen som som tillbehör, eller som huvudrätt med en matig sallad med till exempel bönor och grillad/stekt halloumi. Doppa kronärtskockan i oljan från ugnsformen eller i aioli. Stjälken äts inte, och av bladen äter man den köttiga nedre delen. Blombotten, eller hjärtat, äter man – är skockorna lite grövre skär man bort ”skägget” först. En bit bröd är också gott att doppa i oljan.
Låter supergott, men vilka indredienser skall man ha och hur mycket?