26 november 2016

ADVENTSMYS

Allmänt

I morgon är det ju första advent och redan i dag startade mitt adventsmys på hög nivå. Vaknade strax efter sju i morse när mini började gny och tillsammans gick vi ner i köket och satte igång saffransbaket som jag planerat hela veckan :) Med julmusik strömmande ur högtalarna, tända ljus och kaminen i gång kan man ju inte annat än komma i julstämning. Inte blev det sämre av att jag vid 11 var bjuden hem till Ulrika på adventslunch med tjejerna heller. Ulrika hade gjort en superfin dukning och bjöd på smarrig saffranspasta med räkor, mums! Synd att jag glömde min kamera annars skulle jag fotat lite hemma hos Ulrika, men ni får besöka hennes blogg helt enkelt om ni är nyfikna :)
 
 
KRAM
 
 
Här är mina saffransbullar, voila :) Måste erkänna att jag sällan bakar klassiska lussebullar, tycker de lätt blir lite torra med enbart två russin i och inget kladd... så vi slår på stort och gör bullar med vanilj och hemmagjord mandelmassa, det är grejer det :)
 
 
Saffransbullar med vanilj och mandelmassa
 

Fördeg

 5 dl mjölk

 50 g jäst

 1 g saffran (2 påsar)

 8,6 dl vetemjöl

Deg

 150 g smör rumstemperatur

 1,7 dl strösocker

 2 krm salt

 5,3 dl vetemjöl

Mandelfyllning

 250 g mandelmassa

 2 msk strösocker

 1 tsk vaniljsocker

 120 g smör rumstemperatur

Pensling & topping

 1 st ägg

 hyvlad mandel

 pärlsocker

 

Gör såhär:

  1. Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att den släpper sin spänning.
  4. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  5. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.
 
 
 
 
 
Anonym

Dessa gör jag också! Roy Fares kan han :)

Svar: Supergoda :)
Karin Boo Wiklander

Anonym

Tack för receptet. Provade att baka dessa och familjen älskade dom. Häls Fannie

Svar: Så kul att de blev bra! Här älskar vi dom också! :) Kram
Karin Boo Wiklander

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress